Yogalärarutbildning med Embodiment - Våren 2021
OBS! Informationen på denna sida är under uppdatering V42.
Är du nyfikenhet på att utforska kropp och sinne på djupare plan tillsammans med andra i ett tryggt och inspirerande sammanhang?
Vill du få stöd i att utforska olika former av yogisk praktik och embodiment för att vara mer närvarande i vardagen och att få landa i kropp och sinne mer regelbundet. Är du öppen för att förmedla vidare din praktik till andra, vill du få stöd i din nuvarande yogalärarroll eller vill du odla din "inre" lärare för att fördjupa din egen praktik?
Du är varmt välkommen att ansöka till "Yogalärarutbildning med Embodiment" som startar på Bromma folkhögskola i januari 2020!
Utbildningen har mycket inspiration och paralleller till "Yogalärarutbildning med skapande rörelse" som är en ettårig utbildning som jag organiserat på Bromma Folkhögskola sedan hösten 2018. Yogalärarutbildning & Embodiment är en vidareutveckling av detta som delvis kommer som en respons till det mycket stora intresset för och behovet av denna typ av utbildning. Målsättningen är att även här att skapa en utbildning som bygger på folkbildningsanda och som ska vara öppen och möjlig att gå för intresserade och behövande, både de som vill fördjupa sig, bygga på och repetera och för de som är nya och nyfikna till formen. Det går att gå utbildningen med målet att få stöd i att börja arbeta som yogalärare eller primärt för egen personlig utveckling och helande.
Formen är primärt distansstudier motsvarande ca 50% via plattformen Google Classroom samt fysiska helgträffar, utvecklingssamtal och online Zoom-möten. Antalet studietimmar motsvarar 200 totalt och utbildningen är inte Yoga alliance-certifierad.
Lokal är primärt yogarummet i Bagarmossen samt vissa kortare moment med naturrelaterade övningar i närliggande Nackareservatet (Stockholm).
Kurstid:
2:a november 2020 till 7:e mars 2021
Utbildningens bärande idéer och mål
Huvudteman i utbildningen
Hatha yoga
Yinyoga
Anatomi, fysiologi och biomekanik
Embodiment
Naturliv
Yogafilosofi och historia
Mindfulness, compassion & stresshantering
Skapande dans & improvisation
Pedagogik
Eget yogaprojekt
Kort om Gaiayoga:
Min egenutvecklade yoga är i ständig förändring men har samtidigt fått en tydlig kärna efter många år av praktik, undervisning och utbildningar. Tongivande tankar är att praktiken ska vara enkel, tillgänglig och samtidigt kraftfull och givande - “att göra det enkla intressant” sammanfattar inställningen väl. Ordet “Gaia” betyder jorden och tanken är att effekten av yogan, utöver att vara hållbar och utvecklande för våra egna kroppar och sinnen i längden, även ska sprida sig till världen - att vi blir mer lyhörda och i kontakt med jorden och alla dess invånare. Ett annat sätt att uttrycka det är att praktiken bjuder in oss att bli mer medvetna om vår egen kropp och sinne som en harmonisk del av naturen och jorden - något som även kan skapa mer balans i vår roll i dagens samhälle.
Under kursen kommer ni att få lära er samt få praktisera och fördjupa er i att både utöva och hålla pass i Gaiayoga.
Övningar / delar som brukar ingå i ett Gaiayoga-pass är exempelvis mjuk uppvärmning för rygg och kropp som cat-cow, solhälsningar (A&B), shaking, asana efter tema, ev flödande dansövning, ofta ryggstärkare, yinpositioner samt shavasana.
Det kommer även att finnas möjlighet att prova många olika yoga-/rörelseformer med målet är att ni ska få ytterligare verktyg och övning i att utveckla och växa i er egen yogapraktik samt få träning i att undervisa och förmedla på olika sätt.
Kurslitteratur:
Yogateknik - Ann Swanson
Your Body Your Yoga - Bernie Clark
(Valfri yogafilosofisk bok till bokcirkel)
Intyg efter avslutad utbildning:
Diplom - Yogalärare med Embodiment 200 timmar
Kostnader för deltagaren:
Materialkostnad 2000 kr samt kostnad för litteratur.
Ansökan/anmälan:
Det finns ett begränsat antal platser till utbildningen och antagningen baseras på en skriftlig ansökan som skickas per mail till gyoganu@gmail.com.
Besked om antagning och information angående betalning av anmälningsavgift samt kursavgift kommer inom några dagar efter inskickad ansökan.
Här är ett antal frågor som kan användas som grund när du skriver din ansökan.
Du får gärna skriva fritt och flödande på ditt sätt och om din resa och passion kring rörelse och yoga men bra om du får med svar på de flesta av de konkreta frågorna. Hör gärna av dig om du blir osäker på något eller har svårt att skriva ihop ansökan.
Frågor:
Syftet med frågorna är att få en så rik bild som möjligt av deltagarna innan utbildningen börjar. En variation av erfarenheter, livssituationer och kunskaper i gruppen är önskvärt. Kanske har du lång erfarenhet av yoga och arbetar redan som lärare eller så är yoga något relativt nytt för dig? Det viktigaste är din motivation och vilja att gå utbildningen, både fysiskt och på distans, viljan att utvecklas samt att möta gruppen och dig själv.
Datum för helgträffar/Zoom-möten samt preliminära teman:
Helgträff 1: 21/11 och 22/11
Beginners mind & embodiment i vardagen.
Zoom-möte A: 19/12
Kreativitet och närvaro.
Zoom-möte B: 16/1
Integrering av kreativa processer.
Helgträff 2: 30/1 och 31/1
Elementen jord, vatten, eld & luft.
Helgträff 3: 20/2 och 21/2
Ceremoni och integrering i livet.
Ramtiden under helgträffarna är lördagar kl 12-16 och söndagar kl 9-16
Tiden för Zoom-mötena är kl 12-16
Det går att ta del av större delen av kursmaterialet i skriftlig samt i inspelad form även efter de fysiska helgträffarna och Zoom-mötena.
Covid-19:
Övningarna är anpassade för att minska risken för smittspridning och vi har en liten gruppstorlek i relation till utrymmet. Det är mycket rekommenderat att vara med fysiskt under helgträffarna men deltagare bör naturligtvis stanna hemma om denne uppvisar symptom. I det fallet går det bra att komplettera digitalt och ta del av materialet i efterhand.