Yogalärarutbildning med skapande rörelse ht2020-vt2021
- Preliminär beskrivning & kursplan
Plats: Bromma folkhögskola
Längd: 1 år
Studietakt/form: 50% distans med fysiska helgträffar
Kurstid:
17 aug 2020 – 9 jun 2021
Ansökningsperiod: Januari till 15:e april 2020
Kostnader:
Materialavgift 2000:-/termin
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)
Kontakt:
Pablo Romero;
pablo.romero@brommafolkhogskola.se
Ansökan och mer information via:
Länk - frågor till det personliga brevet här.
Brinner du för yoga, rörelse, kampkonst och/eller dans i olika former?
Är du öppen för att bredda och fördjupa din praktik genom möten med nya rörelseformer och människor, samskapande och utforskande tillsammans i en stöttande grupp under pedagogisk handledning?
Vill du utveckla din förmåga att leda, bidra, förmedla och hålla yoga & rörelse för andra och samtidigt växa som människa?
Om svaren ovan är JA så är du varmt välkommen att söka till Yogalärarutbildning med skapande rörelse till hösten!
Namaste 🙏
Vision & principer
En grundläggande vision för utbildningen är att ge tid, plats, inspiration och stöd i att fördjupa utforskandet av yoga och rörelse som former av skapande. Vi bygger på tanken att det finns många paralleller mellan olika former av yoga & rörelse som går att integrera till en helhetlig praktik där variationerna och mångfalden berikar, utvecklar kropp och sinne och minskar skaderisken samt ger fler möjligheter till att möta våra individuella skillnader och behov. Hälsa och välmående är aspekter som kommer ur en kropp i balanserad, mångsidig rörelse. Yogan är ett verktyg för att skapa närvaro samt öka medvetenheten om andning och kropp vilket fördjupar utforskandet. Ett bärande synsätt är även att begränsningar kan skapa möjligheter vilket bäddar för en kreativ och tillåtande atmosfär i utforskandet.
Då vi lever i en informationstät värld är ett syfte med utbildningen även att integrera den information vi redan har och i samverkan med gruppen och läraren fördjupa och hitta sätt att tillämpa den egna kunskapen.
Bärande ideér och mål för utbildningen:
Om strukturen
Yogalärarutbildning med skapande rörelse är en ettårig utbildning på halvtid med distansundervisning samt åtta fysiska helgträffar.
Utbildningen har tonvikt på teori på distans och praktik & upplevelse vid de fysiska träffarna.
Distansundervisningen förutsätter en viss datorvana och tillgång till dator (plus gärna en smartphone) samt tillräckligt bra uppkoppling för att streama videomaterial.
Uppgifter presenteras och redovisas på distans varje vecka med undantag för skolloven. Ett flertal uppgifter förutsätter en egen aktiv yoga- eller rörelsepraktik hemma alternativt i studio. Sammanlagt kan man räkna med minst ca 8-12 timmar/vecka i studietid för distansdelen inräknat egen reflekterande praktik.
De fysiska träffarna är förlagda ca var 4:e vecka, udda veckor utanför storhelgerna med lördag-söndag som kursdagar (ca åtta timmar per dag inklusive pauser, lunch mm).
Under hösten är tonvikt för träffarna att pröva olika rörelseformer, reflekterande egen praktik samt samskapandet med gruppen.
Vårterminens är fokus är att inspireras av eventuella gästlärare, träna sig i undervisning samt utveckla och presentera sin egen yoga-/rörelseform.
Huvudläraren finns tillgänglig för frågor per mail och mobil under veckorna och ett coachande utvecklingssamtal ingår varje termin.
Kostnad för litteratur samt vissa hjälpmedel tillkommer.
Utbildningen har en tydlig grundstruktur men det kommer också att finnas en öppenhet för att gruppen delvis utvecklas åt ett annat håll än vad den ursprungliga planen definierade. Detta i linje med folkhögskolans principer om deltagarinflytande, lära för livet och livslångt lärande.
Om min egen yogaform - Gaiayoga:
Min egenutvecklade yoga är i ständig förändring men har samtidigt fått en tydlig kärna efter många år av praktik, undervisning och utbildningar. En grundtanke är att praktiken ska vara enkel, tillgänglig och samtidigt kraftfull och givande. Min lärare Maria i Skapande dans brukar säga “att göra det enkla intressant”, vilket sammanfattar inställningen väl. Ordet “Gaia” betyder jorden och tanken är att effekten av yogan, utöver att vara hållbar och utvecklande för våra egna kroppar och sinnen i längden, även ska sprida sig till världen - att vi blir mer lyhörda och i kontakt med jorden och alla dess invånare.
Varje helgträff kommer att innehålla minst ett pass med Gaiayoga med syftet att ge inspiration till en återkommande praktik samt ett exempel på hur man kan utforma sin egen rörelse/yogaform.
Delar som brukar vara med i ett Gaiayoga-pass är bl.a cat-cow, solhälsningar (A&B), shaking, asana efter tema, ev flödande ansövning, ofta ryggstärkare, yinpositioner samt shavasana.
Datum för helgträffarna:
Ht 2020
Träff 1: 12-13 september
Träff 2: 10-11 oktober
Träff 3: 7-8 november
Träff 4: 5-6 december
Vt 2021
Träff 5: 13-14 februari
Träff 6: 13-14 mars
Träff 7: 10-11 april
Träff 8: 8-9 maj
Ht 2020
Träff 1:
Tema: Jord - grundning, fötter, introduktion, praktisk info, sharing, Hathayoga (Gaiayoga), gruppövningar, naturvandring.
Träff 2:
Tema: Vatten - flöde, höfter, fridans, Hathayoga (Gaiayoga), thaiyogamassage, Kontaktimprovisation, Yinyoga.
Träff 3:
Tema: Eld - kraft, mage, hjärta, bandhas, Hathayoga (Gaiayoga), armbalanser, Capoeira, Acroyoga, Kontaktimprovisation, ev gästlärare, pedagogiska övningar i grupp.
Träff 4:
Tema: Luft, sinnet, Hathayoga (Gaiayoga), feedback hemtenta basmedicin, om slutuppgiften, meditation, retreat, Yinyoga, ceremoni, sång & röst.
Vt 2021
Träff 5:
Tema: Vinter, vila, Yoga Nidra, Hathayoga (Gaiayoga), Yogafilosofi, om planering av pass, pedagogiska övningar i grupp.
Träff 6:
Tema: Fröet, potential, intention, Hathayoga (Gaiayoga), Skapande dans, Pedagogik och yogalärarrollen, eventuell gästlärare, pedagogiska övningar i grupp.
Träff 7:
Tema: Trädet, växtkraft, uttryck, Hathayoga (Gaiayoga), deltagare håller planerade klasser med teman och feedback.
Träff 8:
Tema: Solen, liv, värme, glädje, Hathayoga (Gaiayoga), deltagare håller samskapade workshops mm. Delning, ceremoni och avslutning.
Preliminär plan för träff 1 (14-15 september)
Tema: Jord, grundning, beginners mind
Lördag
10:00-10:30 Fika, mingel, landa
10:30-12:00 Yoga-rörelsepass med dagens tema
12:00-13:00 Lunch
13:00-15:00 Cirkel med runda om bakgrund, intentioner mm i gruppen. Praktiskt om kursen, dela ut material & böcker, gå igenom distansplattformen och årsplanen.
15:00-15:30 Fikapaus
15:30-17:00 Interaktiv yoga/rörelse där alla får bidra och vi tränar våra namn.
17:00-18:00 Frågestund, info inför morgondagens naturutflykt.
Söndag
9:00-9:15 Träff utanför Bromma folkhögskola
9:15-12:00 Vandring från skolan ut till naturområde. Vissa delar med övningar i mindfulness.
12:00-13:00 Lunch
13:00-13:30 Delning i cirkel - Vad grundar dig i ditt liv nu?
13:30-15:30 Vandring med moment av dynamisk rörelse, klättring mm (inspiration NatMov).
15:30-17:00 Vandring tillbaka till skolan
Huvudteman i utbildningen:
Hatha yoga
Yinyoga
Gaiayoga (egenutvecklad form)
Yogafilosofi och historia
Anatomi, fysiologi och biomekanik
Basmedicin
Mindfulness & compassion
Skapande dans & improvisation
Thaiyogamassage och bodywork
Naturvandring & naturliv
Pedagogik
Gestalta en egenutvecklad rörelseform (uppsats, bok, video, hemsida, blogg eller app mm..)
Sekundära teman (anpassas mer efter gruppens intressen och behov):
Ayurveda och yogisk medicin
Vinyasa flow
Empatisk kommunikation
Embodiment & nervsystembalansering
Studieteknik samt egen projektledning
Skrivande & digitala media
Att nå ut och marknadsföra sig
Sång och röstteknik
Meditation - Vipassana
Skapande dans
Virya yoga
Capoeira
Kontaktimprovisation
Acroyoga
Gaga dans
Movement culture
Gymnastik
Parkour & NatMov
Qigong
Bagua & taichi
Aikido & Japansk kampkonst
Non-violent communication
Wheel of consent
Ursprunglig lek
Efter utbildningen
Intyg & diplom:
Diplom: Yogalärare med skapande rörelse (vid samtliga moment och uppgifter i kursen godkänt genomförda)
Basmedicin (Medicin 1, behörighet motsvarande gymnasienivå vid genomförda moment) - Ger bl.a möjlighet att läsa MediYoga.
Utbildningen ger en god grund för fortsatta fördjupade studier inom en rad yoga- och rörelseformer samt träning i att hålla klasser och pass. Behörighet motsvarande kursen Medicin 1 ges vid genomförda relevanta moment och ger vidare möjligheter att studera Mediyoga samt en ingång till andra kroppsterapeutiska utbildningar. Vi utfärdar diplom till den som genomfört alla moment med full närvaro och godkänt resultat. Möjlighet att fungera som referens till framtida uppdragsgivare för den som vill börja hålla klasser. Det går även att gå utbildningen enbart för sin egen personliga utveckling.